0_lezeresarcfiatalitas_elott_utan_3 1anyajegyeltavolitas 2anyajegyeltavolitas 3kezelesek

arcfiatalitas v4

Anyajegyszűréssel kapcsolatos kérdések, válaszok

Anyajegyszűrés

Egy átlagos felnőtt testén kb. 80-100 anyajegy van, melyek többsége az első 3 életévben, illetve később, a serdülőkor - 30. életév között alakul ki. Ezen anyajegyek nagy része soha, semmilyen zavart nem okoz, együtt élnek velünk és eltávolításuk szükségtelen.

Miért fontos az anyajegyszűrés?

Az anyajegyszűrés és az anyajegyek rendszeres vizsgálata (anyajegyvizsgálat) mégis nagyon fontos, mert ezzel egy esetleges rosszindulatú bőrdaganat, azaz bőrrák időben felismerhető. A festékes anyajegyek vizsgálata lehetővé teszi a legrosszabb indulatú bőrrák, a melanoma korai diagnosztizálását, ami életmentő fontosságú.

Mi az anyajegyszűrés lényege?

A klinikailag „gyanús” festékes anyajegyek esetén rendelőnkben lehetőség van az anyajegy 30-50-szeres nagyítással készült digitális dermatoszkópos képének számítógépen való rögzítésére, ami a későbbiekben bármikor, akár rendszeresen, évente végzett kontroll vizsgálat során megmutatja, hogy változott-e az illető anyajegy, szükséges-e annak levétele, fennáll-e a bőrdaganat, melanoma gyanúja. Ha igen, akkor az adott anyajegy eltávolítása haladéktalanul megtörténik, de csakis sebészeti kimetszés útján. Az ezzel együtt járó szövettani eredmény dönti el a további teendőket.

anyajegyszures20160205

Sok olyan anyajegy is van az ember testén a festékes anyajegyeken kívül, (pl. ér, kötőszövet eredetűek) amelyek csak esztétikailag zavaróak, sem melamoma sem más rosszindulatú bőrdaganat nem alakul ki belőlük soha. A különböző színű és aktív anyagú (argon, Nd-Yag) lézerek szelektív hatásának következtében kozmetikailag szép eredményekkel találkozunk az éranyajegyek, tűzfoltok és seprűvénák lézeres kezelése után.

Anyajegy vizsgálat

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, mennyire fontos az anyajegyek rendszeres vizsgálata, amit mindenki egyszerűen megtehet saját magán és közeli családtagjain, bármikor. Ha valami változást észlelünk egy anyajegyen (szín, nagyság, felszín, vérzés, sérülés, viszketés, stb.), akkor a leghelyesebb egy bőrgyógyász szakorvos által végzett anyajegyszűrés során választ kérni arra, hogy szükséges-e az adott anyajegy levétele illetve kizárható-e a melanoma vagy más bőrrák megléte. Gyakorlott szemű bőrgyógyász szakorvos már szabad szemmel is legtöbbször észreveszi, ha egy anyajegy nem biztosan ártalmatlan. A nagyítóval ill. dermatoszkóppal történő szakvizsgálat segít felállítani a helyes diagnózist.

Hogyan történik az anyajegyszűrés?

A dermatoszkópos vizsgálat és a számítógépes mikroszkóppal végzett állapotrögzítés lehetővé teszi egy anyajegy pontos nyomonkövetését és ellenőrzését, akár évente rendszeresen végzett kontrollvizsgálatok - anyajegyszűrések - során. A dermatoszkóp speciális vizsgálófeje 30 vagy 50-szeres nagyítású képet készít, és nemcsak a bőr felszínéről, hanem szükség esetén a bőr mélyebb rétegéről is, így például jól nyomon követhető a lézer kezelések során az erek megfogyatkozása, vagy a tetovált területben még meglevő festék mennyiségének csökkenése is.

Különösen a napimádók és szolárium bérlet tulajdonosok számára javasolt a rendszeres ellenőrzés - anyajegyszűrés!

Kinek ajánlott az anyajegy szűrés?

Mindenkinek, évente rendszeresen. Különösen ajánlott az anyajegy szűrés, akiknek:

- már volt a bőrén rosszindulatú elváltozás,
- sok és nagy, egyenetlen felszínű, sötét anyajegye van,
- családjában, rokonságban halmozottan fordul elő bőrrák,
- egyéb súlyos, pl. immunbetegsége miatt szed gyógyszert,
- sokat napozik, szoláriumozik, vagy szabadban dolgozik, vitorlázik.

* * * * *

captcha

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com


Anyajegy szűréssel - melanoma szűréssel - anyajegy vizsgálattal kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk

+36-1-212-4417

Kapcsolat

 

Tel: +36 1 212 4417 (munkanap 8-16)
Website: www.lanyi.hu
Rendelési idő:

Kedden: 9-12 és 17-19 óráig
Csütörtökön: 17-19 óráig
Cím: 1012 Budapest,
Várfok utca 14. I. em . 11.
Tel: +36 1 213 6391