0_lezeresarcfiatalitas_elott_utan_3 1anyajegyeltavolitas 2anyajegyeltavolitas 3kezelesek

Az anyajegyek többsége jóindulatú. Sokféle formában, színben és méretben fordulnak elő egész testfelületünkön.

Többségük nem jelent veszélyt viselőjére, de sajnos rosszindulatú anyajegy elváltozások is előfordulnak, melyek időben történő felfedezése létfontosságú.

Alábbiakban próbálok segítséget nyújtani, hogyan ismerhetők fel a rosszindulatú anyajegyek.
Az otthoni anyajegy vizsgálat azonban csak az első lépést jelentheti, hiszen felesleges izgulni egy normális anyajegy miatt napokig, évekig, vagy nyugalomban élni egy melanoma mellett...


Tehát, ha gyanus anyajegyet talál, forduljon hozzánk bizalommal!

 

Segíthetünk? +36-1-212-4417

 

Anyajegyek keletkezése és kialakulásuk okai

 

Anyajegyek ott jönnek létre, ahol jelentős mennyiségben koncentrálódnak a bőrünk színét adó pigmentsejtek (melanociták).

epidermalis anyajegy 50w

Festékes anyajegy 

Mitől alakulnak ki anyajegyek?

 

Mindannyiunknak van legalább néhány-pár tucat anyajegyünk.
Az anyajegyek egy része már születéskor jelen van, míg más anyajegyek csak később alakulnak ki.

Epidermalis naevus

Veleszületett, jóindulatú anyajegy

A bőr különböző rétegeiből is képződhetnek anyajegyek, pl.: a kötőszövetből, az erekből, vagy a hámból, az úgynevezett epithelialis naevusok vagy anyajegyek, ezek az anyajegyek többnyire veleszületettek. Ilyen pl. a hyperkeratotikus naevus vagy naevus striatus, vagy említést érdemel a naevus sebaceus, ami a fejbőrön levő faggyúmirigyekből kiinduló anyajegy, melynek eltávolítása azért indokolt, mert a későbbi évtizedekben basalioma vagy spinalioma (bőrrák) alakulhat ki belőle.
Ugyancsak az epidermális melanocyták felszaporodásából származó anyajegy a lentigo simplex, mely a naptól függetlenül, gyerekeken látható. A lentigo senilis, egy, a napnak kitett helyeken, idősek bőrén előforduló anyajegy.
A dermális epithelialis anyajegyek közül kiemelhetjük a mongol foltot vagy Ota naevust, mely kékes-fekete, lapos, életlen szélű, a bőr mélyében ülő folt, fehér bőrűeken ritka, japánokon és mongolokon nagyon gyakori. Ugyancsak dermális anyajegy a halo, vagy Sutton naevus, ami gyerek és fiatal korban gyakori, az anyajegy körüli világos udvar jellemzi, ami könnyen leéghet. És említést érdemel az ugyancsak gyakori Tierfell naevus, ami az állatbőrhöz hasonló sötét, szőrös anyajegy, akár egész testtáj méretű is lehet.

A közönséges anyajegyek leginkább a gyermekkorban és a serdülőkorban keletkeznek. Méretük változó, leggyakrabban néhány milliméter nagyságúak.
Az anyajegyek többsége barna vagy fekete színű, de találkozhatunk vöröses, illetve kékes színű anyajegyekkel is.
Szélesebb értelemben anyajegynek nevezünk minden olyan bőrjelenséget, melyek éles határúak, maradandó jellegűek, színük vagy felszínük a környező bőrétől eltér. A hétköznapi nyelvben azonban csak az ún. festéktartalmú sejtekből (pigmentsejt, melanocyta) kiinduló jelenségeket nevezzük anyajegynek.

A festékes anyajegyek vagy pigment naevusok a bőrben levő melanocytákból indulnak ki, mely sejtek a melanint, a bőr barna pigmentjét termelik. A naevusokban a naevussejtek felszaporodását figyelhetjük meg.
A melanocytákból kiinduló anyajegyek a bőr hámrétegeiben (epidermalis anyajegyek) vagy a hámréteg alatt (dermalis anyajegyek) helyezkedhetnek el.
A leggyakoribb epidermális naevus v. anyajegy a szeplő, (ephelis) mely télen-nyáron állandó, normális számú melanocytából áll. Nyáron a napfény hatására a melanocytákban levő festék, a melanin felszaporodik, ezért sötétebbek.

Anyajegyeink lehetnek: sima, vagy egyenetlen felszínűek, közepükből eredhet egy-egy szőrszál, alakjuk kör alakú vagy szabálytalan.
Határuk mindig éles.

Tierfell naevus

Tierfell naevus - veleszületett, jóindulatú, szőrös, festékes anyajegy

Bizonyos törvényszerűségek is megfigyelhetők az anyajegyekkel kapcsolatban: így pl. az örökletesen nagyon világos bőrűekre, többnyire nagy számú anyajegy jellemző. Legújabb kutatások rámutatnak, hogy az anyajegyek számát nem kizárólag az öröklődés határozza meg, fontos pl. az is, hogy az illető – gyermekként - mennyi időt töltött a napon a káros sugarak elleni védelem nélkül.

Kialakulásukban elsősorban a bőrt ért UV sugárzás (napfény, szolárium) mennyiségének van szerepe. Minél több UV sugárzás éri a bőrt, annál gyakoribb az anyajegyek megjelenése. Serdülőkorban és terhesség idején gyakrabban keletkeznek újak, a már meglévők mérete nőhet, színük sötétebbé válhat. A várandósság alatti hormonális változások tehát nagymértékben hatnak az anyajegyek képződésére. Várandósság alatt sajnos előfordul, hogy jóindulatú anyajegyek rosszindulatúvá alakulnak, ezért várandós nőknek ugyancsak oda kell figyelniük anyajegyeik rendszeres ellenőrzésére.

Egyes hormonális eltérések is anyajegyek fokozott megjelenésére, változására hajlamosítanak. Az atípusos anyajegyek megjelenése öröklődik. Azon családokban, ahol már előfordult melanoma, nagyobb a megbetegedés valószínűsége. A melanoma malignum eseteinek egy része, előzetesen meglévő anyajegyekből indul ki. Ez alapján elmondhatjuk, hogy előfordulása gyakoribb olyan személyeken, akiknek testén nagyszámú anyajegy található.
Az anyajegy szűrés jelentősége abban rejlik, hogy hétköznapi ember számára - orvosi vizsgálat nélkül – az egészséges anyajegyek nem különíthetők el az ún. atípusos anyajegyektől, amelyekből gyakran fejlődik ki bőrrák, sem magától a bőrráktól (melanoma malignum).

 

Anyajegyek és bőrrák (melanoma)

 

Korábban problémamentes, jóindulatú anyajegyeknél is előfordulnak rosszindulatú elváltozások. Intő jel lehet, ha méretük, formájuk vagy színük változik (diszplasztikus naevus). A többi anyajeggyel szemben, a rosszindulatú elváltozást mutató anyajegyeket alkotó sejtek között sokkal több az atipikus. Említett diszplasztikus naevus, a bőrrák (melanoma) előjele is lehet.

 

Kik azok akik fokozottan veszélyeztetettek?

 

Akiknek nagyon sok anyajegyük van, vagy szabálytalan alakúak az anyajegyeik. Esetükben többszörös lehet a bőrrák kialakulásának a kockázata. Nagy a bőrrák kockázata azoknál is, ahol a családban korábban előfordult már a ez a betegség.

 

Miről ismerhetjük fel a veszélyes anyajegyeket?

 

Legyünk figyelmesek, ha:

 • az anyajegy aszimmetrikus: nem egyenletesen kerek vagy ovális foltokkal,
 • az anyajegy határa elmosódott körvonalú,
 • a színe több tónusú,
 • az anyajegy átmérője öt milliméternél nagyobb,
 • hirtelen változik, megnő, néha vérzik, viszket,
 • gyakran sérül, vagy irritálja pl. ruha, táska.

Ha a felsoroltak közül több is ráillik egyidejűleg anyajegyére, feltétlenül keressen fel bennünket hogy az anyajegy szűrést haladéktalanul elvégezhessük!

Forduljon bőrgyógyászhoz abban az esetben is ha valamelyik anyajegye megsérül, viszket, fáj vagy begyullad, nedvedzik vagy vérzik.

 

Anyajegy vizsgálat – melanoma szűrés

 

A fokozott rizikójú csoportba tartozó embereknek érdemes rendszeresen ellenőriztetniük anyajegyeiket, de legalább évente egy alkalommal! Az anyajegy szűrés során az összes anyajegyet megvizsgáljuk az egész testen. A digitális dermatoszkóppal készített fotók segítségével a következő anyajegy szűrés alkalmával megállapítható, hogy változott-e az anyajegy vagy sem. Eldönteni, hogy az anyajegy valóban rosszindulatú-e, csak eltávolítását követő szövettani vizsgálat után lehet teljes bizonyossággal.

 

Anyajegyek eltávolítása

 

Ha egy anyajegyről azt gyanítja az orvos, hogy rosszindulatú, akkor helyi érzéstelenítésben el kell távolítani. Az anyajegy eltávolítása különböző módszerekkel történhet. A nagyobb anyajegyeket szikével vágjuk ki, majd a sebszéleket a méret függvényében egy vagy több öltéssel zárjuk össze.

epidermalis anyajegy 30w

Semmi esetre sem szabad kísérletezni az anyajegy otthoni eltávolításával! Az anyajegyek kimetszéssel történő eltávolítását kizárólag bőrgyógyász, vagy sebész szakorvos végezheti! Az anyajegy eltávolítását követően két hétig nem szabad sportolni, illetve olyan tevékenységet végezni, amely az érintett bőrfelület megerőltetésével jár. Varratszedésig a sebet víz sem érheti!

 

Javaslataink

 

 • Ha az Ön esetében nagy a kockázat, akkor havonta vizsgálja át anyajegyeit! Figyeljen oda a változásokra! Kérjen meg egy családtagját, ismerősét, hogy nézze át azokat a bőrfelületeket, amit maga nem tud ellenőrizni, például a fejbőrét, hátát.
 • Évente ellenőriztesse anyajegyeit bőrgyógyásszal! Minél korábban felfedezik a bőrrákot, annál jobbak a gyógyulás esélyei! Ha gyanús elváltozást észlel, azonnal kérjen időpontot hogy időben segíthessünk!
 • Ha különösen sok anyajegye van, vagy szabálytalan alakú anyajegyei vannak, kerülje a tűző napot, és nyáron tartózkodjon inkább árnyékban!
 • Ha kimegy a napra, magas faktorszámú napvédő készítménnyel kenje be bőrét! Különösen gyerekeknél fontos a megfelelő napvédelem, mivel a gyermek- és fiatalkori napégések két- háromszorosára növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Ne essen azonnal pánikba, ha egy szabálytalan alakú anyajegyet fedez fel! A melanoma ritka betegség, a legtöbb anyajegy ártalmatlan!

 

Anyajegy vagy bőrrák?

 

A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az ún. atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen!

 

Hogyan különíthető el az anyajegy és a melanoma?

 

Nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése. Ehhez különböző szempontok nyújthatnak segítséget, de biztos diagnózis csak bőrgyógyászati vizsgálat után, egy speciális nagyítóval végzett megtekintés és szövettani vizsgálat (kimetszés) alapján mondható ki.

A közönséges anyajegy és a melanoma gyakoribb azokon a bőrfelületeken, amelyeket több napsütés ér, de a ruhával fedett testfelszíneken is előfordulhat. A közönséges anyajegy gyermekkorban és fiatal felnőttkorban jelenik meg, az atípusos forma és a melanoma előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Egy beteg esetében a felismerés pillanatában leginkább egy melanomás terület fedezhető fel.

 

Mikor kell kezeltetni az anyajegyet?

 

A közönséges anyajegyekkel - hétköznapi esetben - nincsen teendő, kozmetikai szempontok indokolhatják eltávolításukat.
Az atípusos anyajegyek esetében ellenben már kiemelkedően fontos, hogy a betegek rendszeresen önvizsgálatot tartsanak és bőrgyógyászati ellenőrzésen vegyenek részt, s ha bármilyen változást tapasztalnak, azonnal orvoshoz forduljanak! A rákos elfajulásra gyanús eseteket ki kell metszeni. A melanoma kezelése komplex onkológiai szemléletet igényel: a sebészi eltávolítás után a különböző betegek esetében sugár- illetve kemoterápiára, az esetleges áttétek kezelésére van szükség.

 

Önvizsgálat és bőrgyógyászati ellenőrzés

 

A megelőzés legfontosabb pillére a rendszeres önvizsgálat, bőrgyógyászati ellenőrzés. Ha bőrünkön bármely anyajegyünk külsejében változás áll be, azonnal orvoshoz kell fordulnunk! Ezek a figyelmeztető jelek a következők: megváltozik az anyajegy mérete (hirtelen növekedésnek indul), határa elmosódik, felszíne karfiolszerűvé válik, alakja szabálytalan lesz, megváltozik a színe, begyullad, kifekélyesedik, vérezni vagy viszketni kezd, fájdalmassá válik. A családi halmozódást mutató esetekben a családtagok rendszeresen ellenőriztessék bőrüket bőrgyógyásszal! Egyéb esetekben kerüljük a direkt napfényen való tartózkodást 11 és 15 óra között, használjunk rendszeresen fényvédővel ellátott kozmetikai termékeket és óvakodjunk a mértéktelen szoláriumozástól!

 

Általános szabályként elfogadhatjuk, hogy az anyajegyek rendszeres, éves szakvizsgálata, szűrése és az UV fény, napozás mellőzése indokolt az alábbi esetekben

 

 • már volt a bőrén rosszindulatú anyajegy vagy elváltozás,
 • sok és nagy, egyenetlen felszínű, sötét anyajegye van,
 • családjában, rokonságban halmozottan fordul elő bőrrák,
 • egyéb súlyos, pl. immunbetegsége miatt szed gyógyszert,
 • sokat napozik, szoláriumozik, vagy szabadban dolgozik, vitorlázik.

 

Hogy' is nézhet ki egy gyanús anyajegy?

 

Képeink segíthetnek dönteni, baj van-e

A sajátos szerkezetű atípusos anyajegyekre különösen oda kell figyelni, ha tart a melanomától!

Tény, hogy a Földre érkező UV-sugárzás bizonyítottan fontos tényező a bőrdaganatok kialakulásában. Mára azonban az is világossá vált, hogy a szoláriumokban használt ultraibolya fény is növeli a bőrdaganatok, így a melanoma kialakulásának rizikóját - különösen a 45 év alatti nőknél.

Akár természetes fényben, akár szolárium segítségével barnult a nyár folyamán, szeptemberben célszerű ellátogatnia hozzánk egy anyajegy szűrővizsgálatra!

 

Melanoma atípusos anyajegyből

 

A festékes anyajegyekből kialakuló, vagy eleve rosszindulatú anyajegy, a melanoma a legveszélyesebb bőrrákfajta. Sokat mondó tény, hogy a bőrrák okozta halálozások 75%-áért ez a típus felel.

melanoma borrak w

Melanoma (bőrrák)

Léteznek bizonyos atípusos anyajegyek, melyek szerkezetileg eltérnek a hagyományos változatoktól, és könnyebben alakul ki belőlük melanoma.

Ezeket az anyajegyeket a szakavatott szem könnyen felismeri, mivel széleik sokszor szabálytalanok, színük sötétebb, méretük pedig nagyobb lehet a megszokottnál.

Képeinken veszélyes anyajegyek láthatóak. Ha saját testén is van hasonló, mindenképpen keressen fel bennünket!

 

Fontos a bőrgyógyászati szűrővizsgálat

 

A bőrgyógyászati daganatok megelőzésében a legfontosabb, hogy ismerje az UV-sugárzás káros hatásait, és a megfelelő védekezést, valamint és a daganatok korai felismerési lehetőségeit.

A rendszeres bőrgyógyászati vizsgálat különösen fontos, ha több mint 60 anyajegye van, vagy kevesebb számú, de szabálytalan a megjelenésük. Nagyobb rizikóval számolhat, ha világos bőrű, szőke vagy vörös hajú, illetve kék szemű.

Fokozottan veszélyeztetettnek számít, ha gyerekkorában hólyagos napégést szenvedett, vagy közeli rokonánál melanomát diagnosztizáltak. Feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulnia, ha valamely anyajegyénél a fent ismertetett változásokat tapasztalja!

 

Segíthetünk? +36 1 212 4417

captcha

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

 

Kapcsolat

 

Tel: +36 1 212 4417 (munkanap 8-16)
Website: www.lanyi.hu
Rendelési idő:

Kedden: 9-12 és 17-19 óráig
Csütörtökön: 17-19 óráig
Cím: 1012 Budapest,
Várfok utca 14. I. em . 11.
Tel: +36 1 213 6391