Facebook

Ultrahangos zsírleszívás

 • Zsírleszívás
 • Zsírleszívás
 • Zsírleszívás
 • Zsírleszívás
 • Zsírleszívás
 • Zsírleszívás
 • Zsírleszívás
 • Zsírleszívás
 • Zsírleszívás
 • Zsírleszívás
 • Zsírleszívás

Esküvőre ... read more

Fogadásra ... read more

Különleges alkalomra ... read more

Rendezvényre ... read more

Leány- és legénybúcsúra ... read more
by camp26


Nyomtatás E-mail

ANYAJEGY

  lézeres arcfiatalítás

Anyajegy vagy naevus alatt általában egy körülírt, jóindulatú  bőrelváltozást értünk, mely többféle eredetű lehet.

 

Anyajegyek eredete, anyajegy típusok

 

A bőr különböző rétegeiből is képződhetnek anyajegyek, pl.: a kötőszövetből, az erekből, vagy a hámból, az úgynevezett epithelialis naevusok vagy anyajegyek, ezek az anyajegyek többnyire veleszületettek. Ilyen pl. a hyperkeratotikus naevus vagy naevus striatus, vagy  említést érdemel a naevus sebaceus, ami a fejbőrön levő faggyúmirigyekből kiinduló anyajegy, melynek eltávolítása azért indokolt, mert a későbbi évtizedekben basalioma vagy spinalioma ( bőrrák ) alakulhat ki belőle.

 

A festékes anyajegyek vagy pigment naevusok  a bőrben levő melanocytákból indulnak ki, mely sejtek a melanint, a bőr  barna pigmentjét termelik. A naevusokban a naevussejtek felszaporodását figyelhetjük meg.

A melanocytákból kiinduló anyajegyek  a bőr hámrétegeiben  (epidermalis anyajegyek) vagy a hámréteg alatt (dermalis anyajegyek)  helyezkedhetnek el.

A leggyakoribb epidermális naevus v. anyajegy a szeplő, (ephelis) mely télen-nyáron állandó, normális számú melanocytából áll. Nyáron a napfény hatására a melanocytákban levő festék, a melanin felszaporodik,  ezért sötétebbek.

 

 

anyajegy

Anyajegy képek 1.: epidermalis anyajegy 30x-os nagyítású képe

 

anyajegy

Anyajegy képek 2.: epidermalis anyajegy 50x-os nagyítású képe

 

anyajegy

Anyajegy képek 3.: Epidermalis anyajegy, kislány homlokán

 

Ugyancsak az epidermális melanocyták felszaporodásából származó anyajegy a lentigo simplex, mely a naptól függetlenül, gyerekeken látható. A lentigo senilis, egy, a napnak kitett helyeken, idősek bőrén előforduló anyajegy.

 

A dermális epithelialis anyajegyek közül kiemelhetjük a mongol foltot vagy Ota naevust, mely kékes-fekete, lapos, életlen szélű, a bőr mélyében ülő folt, fehér bőrűeken ritka, japánokon és mongolokon nagyon gyakori.  Ugyancsak dermális anyajegy a halo, vagy Sutton naevus, ami gyerek és fiatal korban gyakori, az anyajegy körüli világos udvar jellemzi, ami könnyen leéghet. És említést érdemel az ugyancsak gyakori Tierfell naevus, ami az állatbőrhöz hasonló sötét, szőrös anyajegy, akár egész testtáj méretű is lehet.

 

anyajegy

Anyajegy képek 4.: Tierfell anyajegy képe kislány állán

 

Azt, hogy egy anyajegy eltávolítása szükséges-e, a bőrgyógyász szakorvos feladata eldönteni. Legfontosabb kérdés, hogy van-e kockázata, rizikója annak, hogy az anyajegy rosszindulatúvá válhat, illetve kizárható-e a melanoma, a legrosszabb indulatú bőrrák.. Ha igen, akkor az adott anyajegyet egészében ki kell vágni és szövettani vizsgálatra küldeni, az eredmény meghatározza a további teenőket.

 

melanoma

Anyajegy képek 5.: A legrosszindulatúbb anyajegy, a melanoma képe 30x-os nagyításban

 

Az, hogy egy anyajegy csúnya, rossz helyen van, esztétikailag nem megfelelő, csak másodlagos szempont. Természetesen ez is indokolttá teheti az anyajegy eltávolítását, főleg az arcról vagy sérülésnek gyakran kitett helyekről.

 

Általános szabályként elfogadhatjuk, hogy az anyajegyek rendszeres, éves szakvizsgálata, szűrése és az UV fény, napozás mellőzése indokolt az alábbi esetekben:

 • már volt a bőrén rosszindulatú anyajegy vagy  elváltozás,
 • sok és nagy, egyenetlen felszínű, sötét anyajegye van,
 • családjában, rokonságban halmozottan  fordul elő bőrrák,
 • egyéb súlyos, pl  immunbetegsége miatt szed gyógyszert,
 • sokat napozik, szoláriumozik, vagy szabadban dolgozik, vitorlázik.

 

Bővebben lásd: az anyajegyek vizsgálata, szűrése oldalon.

 

* * * *

Anyajegy szűrés - telefonos bejelentkezés:

 

+36 1 212 4417

 

anyajegy_vonal

Anyajegy-vonal

 

ugrás a lap elejére

 anyajegy - anyajegy vizsgálat - anyajegyszűrés - anyajegy elváltozás - anyajegy kialakulása - anyajegy diagnosztika - dermatoszkópos vizsgálat - melanoma - melanoma szűrés - hajszálerek - értágulat arcon - éranyajegy - éranyajegy eltávolítás - lézeres éranyajegy eltávolítás - haemangioma - haemangioma kezelése - keloid - keloidos heg - műtéti heg - keloid hajlam - hegkorrekció - hegkezelés - keloid kezelés - keloid gyógyítása - műtéti hegek kezelése - festékes anyajegyek - anyajegy eltávolítás - anyajegy eltávolítás lézerrel - lézeres anyajegy eltávolítás végleges szőrtelenítés - lézeres epilálás - öregségi foltok - májfolt kezelése - májfolt - májfolt eltávolítás - öregségi foltok kezelése - rosacea -rosacea gyógyítása - rosacea kezelése - borvirág kezelése - borvirág - borvirágos orr - borvirágos arc - rosacea bőrbetegség - seprűvéna - seprűvéna kezelése - visszér - visszér kezelése - visszértágulat - visszérkezelés - tetoválás eltávolítás - tetoválás lézeres eltávolítása - lézeres tetoválás eltávolítás - tűzfolt - tűzfolt kezelése - tűzfolt eltüntetése - lézeres tűzfolt kezelés - tűzfoltok kezelése lézerrel - lézerklinika